Hur kan vi utvecklas som fotografer?

I mitt förra inlägg skrev jag att vi kan använda mobilen för att bli bättre fotografer . Men det är tyvärr inte tillräckligt . För att kunna utvecklas som fotograf så behöver vi också ha något att fotografera.

Att hitta något att fotografera är inte alltid det lättaste. Ofta tror jag att många av oss tror att vi behöver fotografera den ”perfekta bilden”. Detta kan leda till att vi inte tar upp kameran överhuvudtaget

with intraurethral alprostadil sildenafil side effects only by issues such as efficacy and safety, but also by the.

. Detta gör att vi inte kommer utvecklas som fotografer.

Så hur ska vi göra för att kunna utvecklas som fotografer? Jag såg en intervju med världsberömda fotografen Annie Liebovitz som kan ge en liten fingervisning om vad vi ska göra.

Annie Liebovitz – ”Stick close to home”

I intervjun med Annie Liebovitz så berättarde hon att man som ung fotograf ska ”stick close to home” som hon kallar det. Men jag skulle säga att det inte bara gäller unga fotografer utan det gäller oss alla.

Vad menar då Annie Liebovitz med ”stick close to home”? Hon menar att man ska fotografera personer i sin närheten som står ut med dig och din kamera. Nu behöver det inte bara vara personer du ska fotografera. Det kan egentligen vara vad som helst i din närhet.

Varför ska du då göra detta? Enligt Liebovitz så är det för att du ska kunna testa dig fram och se vad som är möjligt. Du kommer lära dig om komposition, se hur ljuset påverkar dina bilder. Genom att öva på detta sätt så kommer du att få bättre resultat på dina bilder snabbare.

Annie Liebovitz säger också i intervjun att fotografera personliga bilder är det som är mest givande som fotograf. Det kanske är bilder som aldrig kommer bli publicerade någonstans eller som vi kan tjäna pengar på. Men Annie Liebovitz säger att det är dessa personliga bilder vi ska bry oss om att ta, för de ger så mycket värde. Dessa bilder kommer också att ge oss ovärderlig kunskap för att utveckla oss som fotografer.

Motiv i min närhet, Saga och Silver

Vad har jag som passar in på ”stick close to home”? Våra två katter Saga och Silver passar perfekt in. Att fotografera djur är inte det lättaste, men dom är roliga att fotografera. Jag får dessutom öva och se hur jag kan ta bilderna bättre. Kan jag komponera bilderna på ett annat sätt, hur påverkar ljuset bilderna.

Istället för att behöva planera och ge mig av för att ta bilder, vilket lätt kan bli ett stort projekt. Istället kan jag ta fler bilder genom att bara kolla vad som finns runt mig och fotografera det. Men det är ändå viktigt att ha en tanke med bilderna och se till att kompositionen är bra.

Saga kan vara still ibland, men inte det är inte ofta
Silver är knasig ibland

Öva upp vårt fotografiska ”seende”

Viktigaste som vi kan göra som fotografer, är att öva upp vårt ”seende”. Det gör vi genom att ta många bilder. Därför är det viktigt att öva. Anammar vi Annie Liebovitz tankesätt ”stick close to home”, får vi många tillfällen till öva på vårt fotografiska seende.

Detta är enligt mig det enskilt viktigaste att lära sig som fotograf, att kunna se. Det är svårt att förklara vad detta seende innebär. Men genom att ta många bilder så kommer du att märka att du börjar se bilder på ett annat sätt.

Ett annat sätt att utveckla detta seende, är att kolla på andra bilder. Ser du en bild som du gillar, försök analysera varför du gillar den. Är det kompositionen, ljuset eller kanske en kombination av de två? Att studera annars bilder är ett utmärkt sätt att utveckla sitt fotografiska seende.

Hur övar du ditt fotografiska ”seende” för att bli en bättre fotograf?

Att öva är det enda sättet att bli bättre på något. Vi måste helt enkelt fotografera och fotografera mycket för att kunna utvecklas. Genom att fotografera motiv som vi har nära oss så kan vi öva upp vårt fotografiska ”seende” snabbare.

Jag tror vi alla har en liten barriär att ta oss över, när det gäller att fotografera motiv i vår närhet. För det kan tyckas tråkigt att ta vardagliga bilder, och ingen vill ta tråkiga bilder. Men i dagens värld vill vi alla ha instagram vänliga bilder att lägga upp.

Men genom att ta bilder i vår vanliga vardag och öva på vårt fotografiska ”seende” så kommer våra bilder att bli mycket bättre. Det gäller helt vardagliga bilder, som våra res/sport/bröllopsbilder som mer planerade fotografiska bilder.

Kommentera gärna hur du gör för att öva upp ditt fotografiska ”seende”.

Publicerat den 8 mars, 2020

Skrivit av: Håkan

Dela dina tankar

Din email adress kommer inte bli publicerad. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.