8 tips för bättre sportfotografering

Har du ett intresse av sport och gillar att ta foto? Då är kanske sportfotografering något för dig, men du vet kanske inte vad du måste tänka på?

Att fotografera sport innebär en hel del utmaningar. Istället för att fotografera statiska objekt som kan vara svårt nog, så blandar vi här in rörelse. På vilket sätt fångar vi denna rörelse på bästa sätt?

Jag tänkte här dela med mig av mina tips för att få till så bra sportbilder som möjligt.

Isabellah Andersson mot en av sina vinster i Sthlm maraton.

Förstå sporten du tänkt fotografera

Att ha en förståelse för den sport du tänkt fotografera är otroligt viktigt. Det kommer underlätta för dig. Du kommer redan har kunskapen om vad som är viktigt att fotografera. Du kommer även lättare att kunna förutse vad som kommer hända och på så sätt fånga de viktigaste ögonblicken när dom väl händer. Du kommer även veta på förhand vart du vill positionera dig för att få dom bästa vinklarna.

Om du skulle fotografera en helt ny sport, kan ett tips vara att läsa på om sporten på förhand. Har du möjligheten så kan det även vara bra att besöka platsen där eventet kommer vara på, för att på så sätt kunna hitta den bästa platsen.

Sätt upp din kamera på rätt sätt

En viktig aspekt när vi fotograferar sport är att ha kameran inställd på rätt inställningar innan själva eventet börjar. För när det väl börjar så finns ingen tid till att sitta och fippla mellan alla olika inställningar.

Raw eller JPG?

Jag förespråkar alltid att använda RAW formatet, även när det gäller att fotografera sportevent.

Raw är alltid att föredra

Du får så mycket större möjligheter i efterbehandlingen av dina bilder, speciellt om det har varit svåra ljusförhållande på platsen där eventet varit. Med RAW blir det enklare att korrigera vitbalans, återfå högdagar och skuggområden om det skulle behövas.

Men om plats på minneskorten är ett problem, så är JPG ett självklart val. Hellre att du fångar ögonblicket, än att inte fånga ögonblicket alls.

Seriebildtagning

När du fotograferar något som rör sig snabbt, så är det svårt att pricka in just det där exakta ögonblicket som du vill fånga. Därför vill du ställa in din kamera på seriebildtagning, istället för att ta en enkel bild. På så sätt blir det enklare att fånga det där ögonblicket som du vill få på bild.

Kameran inställd på seriebildtagning.

De flesta kameror ska ha denna möjlighet till inställning. Telefoner som t ex iPhone kan ta seriebildtagning.

Viktigt att tänka på, bara för möjligheten finns att ta seriebildtagning, så innebär inte det att du ska fotografera långa serie. Tänk på att du sen när du kommer hem måste gå igenom alla bilder. Fokusera, och fånga några bilder före ögonblicket, rätt ögonblick och några bilder efter.

Fokusera om eller följande autofokus?

I 9 av 10 fall skulle jag säga att använd följande autofokus. Det är superbt när du vill fotografera sport och objekt i rörelse.

Tracking eller inte?

I det 10 fallet, så kan det bero på lite olika saker varför du inte vill/kan använda följande autofokus.

Dessa tre punkter faller in på det 10 fallet. Min kamera Panasonic GX80, har följande autofokus, men jag litar inte riktigt på den att sätta fokus varenda gång på snabbt rörande objekt, den är helt enkelt lite för långsam upplever jag. Då litar jag mer på mig själv att jag sätter fokus på det jag vill fotografera.

Tänker du enbart fotografera sport, så kan det vara bra att investera i en kamera som har riktigt bra följande autofokus. Enligt mig är det inget måste, men det hjälper mycket att ha det.

Auto ISO

Oftast vill jag sätta så många inställningar helt manuellt, det ger mig absolut mest kontroll över min bild. Men när det gäller att fotografera sport, så kan det ibland vara bäst att låta kameran sköta vissa inställningar som t ex ISO (ljuskänsligheten i kameran).

Då ljusförhållande kan skifta snabbt och objekt röra sig från ljusa till mörka partier, så skulle det ta alldeles för lång tid att kompensera manuellt. Därför är det bättre att låta kameran sköta denna inställning åt oss.

Frys ögonblicket

Vanligaste sättet att fotografera sport på är att vi vill frysa det rätta ögonblicket. För att göra det krävs det att vi använder en slutartid på minst 1/500.

Frysa eller använda dig av panning, två olika metoder som ger olika resultat.

Men att fullständigt frysa ögonblicket är inte det enda sättet. Vi kan istället använda oss av en längre slutartid och följa med våra objekt. Detta kallas panning, och på så sätt får vi med rörelse i våra bilder. Detta kan skapa bilder som är mer dynamiska.

Valet av objektiv, långt ifrån eller nära inpå?

I de bästa av världar så skulle vi ha ett fritt val när det gäller om vi vill vara långt ifrån eller nära inpå den sport vi vill fotografera. Men i många fall så är det inte upp till oss själva, utan vi hamnar på läktaren eller bakom t ex staket.

Svårt att komma nära med ett vidvinkelobjektiv, bra med teleobjektiv då.

Därför är en god startpunkt att börja använda ett längre teleobjektiv som t ex ett 70-200mm objektiv i fullformat räknat. Med ett sådant objektiv så har du alla möjligheter att komma nära inpå. På så sätt kan du fylla hela bilden med alla action även om du är tvungen att stå långt ifrån.

Har du däremot möjlighet att komma nära inpå, så skulle jag föredra att använda ett vidare objektiv som 24 eller 36mm. Då blir action känslan ännu mer påtaglig kan jag tycka.

Vad är dina erfarenheter av sportfotografi?

Av alla genre inom fotografins värld, så är sportfotografi för mig topp tre. En bra sportbild förmedlar ofta mycket, kraft, känslor och spännande situationer.

Vad är dina erfarenheter av sportfotografi? Kommentera gärna, och kom med fler tips jag och andra bör tänka på som jag har missat.

Publicerat den 24 september, 2019

Skrivit av: Håkan

Dela dina tankar

Din email adress kommer inte bli publicerad. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.