Kraften i att beskära ett fotografi med ”the crop tool”

En bra bild är en kombination av olika faktorer som jobbar tillsammans för att skapa den slutliga bilden. Motiv, ljus, komposition, fokus och tajming är alla nyckelfaktorer för att fånga en bra bild.

Beskärningsverktyget kan göra under för dina bilder

Men med instagram så kom filter och med det kom också texter som ”…only one thing can make it even better: the perfect filter”. Jag vågar påstå att ett filter inte gör din bild bättre om inte nyckelfaktorerna som jag listade ovan är bra.

Att ha en god komposition är en del väsentligt del för att ta en bra bild. Både du och jag som tar bilder borde sträva efter att få till en bra kompositionen när vi tar fotografier. Kompositionen ska tydligt visa vad som är motivet och guida betraktarens öga dit.

Men många gånger händer det att vår komposition inte alltid är så bra som den skulle kunna vara. Det är i dessa lägen som det mäktiga, men så simpla beskärningsverktyget kommer in.

Beskärningsverktyget

Ett beskärningsverktyg eller ”crop tool” som det kallas på engelska finns i de flesta redigeringsprogram på dator och mobila enheter.

Beskärningsverktyget använder vi bland annat för:

Komposition

Som jag skrivit tidigare så är komposition en viktig del för att få till en bra bild. Hur vet vi då vad som är en bra komposition? Jo det finns vissa regler vi kan förhålla oss till. För att inte krångla till det för mycket, så kommer jag ta upp den vanligaste kompositionsregeln ”rule of thirds”.

”Rule of thirds”/ Tredelningsregeln

Vad är då rule of thirds för sorts regel? Regeln innebär att du delar upp din bild, med två vertikala och två horisontella linjer. Då kommer din bild att bli indelad i nio rutor.

Tanken är att du ska placera ditt motiv på någon av dessa linjer och skärningspunkter. Det kommer göra att din komposition känns starkare. Kom ihåg att denna regel inte är en absolut regel, utan den går att bryta om du har en bra anledning till varför.

Rule of thirds är bara en av många kompositionsregler, men den är vanligast och väl värt att känna till. Använder du inte rule of thirds idag, så passa på att använda beskärningsverktyget när du redigerar dina bilder och applicera rule of thirds. Nästa steg är att tänka på rule of thirds redan när du tar dina bilder.

När du känner dig bekväm med rule of thirds, så kan du gå vidare till andra kompositionsregler och använda beskärningsverktyget för att utforska dessa.

Förenkla din bild

Förutom att få till en bra komposition, så kan vi även använda beskärningsverktyget för att förenkla vår bild.

Vi vill att den som betraktar vår bild, ska se det som vi ser. Därför vill vi få bort alla detaljer som kan distrahera från att fokus hamnar på vårt huvudmotiv.

Använda komposition för att få till ett starkare uttryck

Som ett exempel så kan vi ta denna bild på en surfare. Vid en första anblick så kan bilden anses som en helt okej. Men börjar jag studera bilden mer noggrant, så upptäcker jag att det finns ett antal förbättringar som går att göra. Genom komposition och rule of thirds kan jag med hjälp av beskärningsverktyget få en bild med ett starkare uttryck.

En bild som kan bli bättre genom att tänka på kompositionen.

Vad kan bli bättre?

Crop tool till vår hjälp

Genom att använda beskärningsverktyget samt ha rule of thirds i tanken så kan bilden få ett mer balanserat och starkare uttryck.

Beskäringsverktyget/crop tool i Photoshop.

Det första jag vill göra är att få surfaren bort från mitten. Genom rule of thirds så kan jag placera honom på en av skärningspunkterna. I detta fall på den undre högra skärningspunkten. Varför just den punkten? Jo, surfaren surfar åt vänster och genom att ge mer plats åt vänster så skapas en balans i bilden.

När surfaren placeras på den undre högra skärningspunkten så blir vi av med mycket av det överflödiga havet som inte ger bilden något. Även den sneda horisonten försvinner, samt en fyr som kan dra uppmärksamhet bort från surfaren.

En bättre balanserad bild genom komposition och rule of thirds

Efter att ha använt både beskärningsverktyget och rule of thirds, så har vi fått en bild som är mer balanserad och fått ett starkare uttryck.

Vi kan nu följa surfaren från vilket håll han kommer ifrån, följa hans rörelse framåt och se vart han ska ta vägen. Tidigare var det svårt att veta vart blicken skulle fokusera någonstans.

Komposition först, filter sen

Det är viktigt att kompositionen sitter allra först. Det kommer göra din bild bättre. När du väl har fått kompositionen på plats, då är det dags för instagram filter eller annan redigering. Men grunden i en bra bild börjar alltid med bra komposition.

Använder du kompositionen till din fördel?

Hur använder du komposition i dina bilder idag? Är det något du tänker på när du tar din bilder, eller när du redigerar? Kan du få det till en vana att tänka på komposition så kommer det att vara till din fördel.

Att använda beskärningsverktyget är ett enkelt sätt att träna på komposition. Genom att träna med beskärningsverktyget, kommer du snart se kompositionen redan innan du börjar ta dina bilder. Detta kommer leda till att dina bilder blir kraftfullare, även utan ett instagram filter.

Publicerat den 31 oktober, 2019

Skrivit av: Håkan

Dela dina tankar

Din email adress kommer inte bli publicerad. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.