Öka din effektivitet i Adobe Bridge

När jag ska importera/hantera/kategorisera och redigera mina bilder så använder jag ett arbetsflöde där jag använder Adobe Bridge/Camera Raw eller Lightroom samt Photoshop. Oftast använder jag Adobe Bridge över Lightroom numera. Då jag vill vara effektiv när jag jobbar med mina bilder, så är användandet av kortkommandon väsentligt.

Vad är Adobe Bridge?

Adobe Bridge har alltid förknippats med Photoshop. Numera är det ett ”stand alone” program, även om det fortfarande kommer med Photoshop. Adobe Bridge är ett program för att hantera dina media filer. Till skillnad från Lightroom som endast kan hantera bild filer. Adobe Bridge däremot kan hantera alla sorters filer, Photo­shop PSD, Camera RAW, Illustrator AI, InDesign INDD, Adobe XD, Acrobat PDF för att nämna några. Detta gör att Adobe Bridge kan användas till alla Adobes program, inte bara Photoshop.

Med Adobe Bridge så får vi ett kraftfullt verktyg för att söka, hantera, organisera, bläddra, förhandsvisa och batch processa våra media filer.

Därför är det bra att lära dig kortkommandon för funktioner som du använder ofta, för att effektivisera ditt arbetsflöde. Då jag använder Adobe Bridge, så kommer jag gå igenom kortkommandon som jag använder i det programmet.

Arbetsflödet startar i Adobe Bridge

Varför ska du använda kortkommandon?

Jag ser en huvudanledning till varför du ska använda kortkommandon.

Genom att använda kortkommandon så blir du mer effektiv att göra vissa moment. Istället för att ständigt behöva sträcka dig efter musen och navigera runt olika menyer, så har du ett kommando du kan använda. Efter att du börjat använda kortkommando och använt det några dagar så kommer du märka att du blir mer produktiv.

Ett kortkommando ska få dig att göra mer, med mindre ansträngning helt enkelt.

Granska i fullskärmsläge

Att kunna granska bilder på fullskärm är oerhört viktigt, då du lättare kan kolla om skärpan sitter där den är tänkt. Kollar man på bilderna i mindre storlek så kan du luras att skärpan finns där. Men när du sedan ser bilden i fullskärmsläge så kan det avslöjas att så inte var fallet. Genom att granska bilderna i fullskärmsläge så kan du även upptäcka andra mindre detaljer som du annars kanske hade missat.

För att komma till fullskärmsläge så används kortkommandot – Space/Mellanslagstangeten.

Sätt rating på dina bilder

Innan redigeringen börjar, så är det viktigt att du utvärderar vilka bilder som du vill behålla och vilka du vill göra dig av med. I många fall så behåller jag alla bilder, bra som dåliga. Detta medför ett stort problem, dvs att lagringsutrymmet snabbt tar slut. Därför vill du rensa bort de dåliga bilderna och behålla de som är bra.

I Adobe Bridge så kan du sätta bilder som du inte vill spara till rejected genom kortkommandot – alt/option + backspace.

Efter att du har tagit bort de bilder som du inte vill spara t ex de som har dålig skärpa, så är det dags att sätta rating på resterande bilder.

Varför vill vi sätta rating på våra bilder? Jo det är nu du ska separera de verkligt bra bilderna som du vill fortsätta arbeta på mot de bilder som du inte vill slänga, men som inte är tillräckligt bra.

Du kan använda kortkommandot CMD + , eller . för att lägga på eller ta bort stjärnor. Stjärnorna går från 0 – 5.

Det går även att använda följande kommandon.

Filtrera dina bilder baserat på rating

När du har satt rating på dina bilder och valt ut vilka bilder du vill jobba med, så kan det vara bra att enbart kunna se de bilder du valt och filtrera bort resten så du bara kan fokusera på de bilder du vill jobba med.

Då kan du använda följande kortkommandon

En färglabel visar ditt nästa steg för dina bilder

När du har filtrerat ut vilka bilder du vill jobba på, så är det även bra att börja använda färglabels. Dessa olika färger har olika betydelse. Det går att använda Bridge egna definitioner eller så kan du skapa dina egna under inställningar i Adobe Bridge.

Min inställningar ser ut som följande med kortkommando

Börja redigera dina bilder i Camera Raw

Efter att jag har gått igenom alla dessa steg, så är det nu dags att börja redigera.

För att slippa höger klicka på den bild du vill arbeta med och sen välja Open in Camera Raw, så kan du i Adobe Bridge använda kortkommandot CMD + R.

Vilket redigeringsprogram använder du och använder du kortkommandon?

Som jag skrev i inledningen, så spelar det inte så stor roll vilket redigeringsprogram du använder. Det gäller att hitta ett arbetssätt som passar just dig. Men det skulle vara intressant att veta vilket redigeringsprogram du använder, kommentera gärna vilket och varför och om du använder kortkommandon för att effektivisera ditt arbetsflöde.

Publicerat den 17 september, 2019

Skrivit av: Håkan

Dela dina tankar

Din email adress kommer inte bli publicerad. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.