3 sätt att använda kontrast som du måste veta

Kontrast är en av de viktigaste delarna av ett fotografi. Därför behöver vi som fotografer förstå vad kontrast är, och hur vi kan jobba med kontrast för att få bättre bilder.

Vad är kontrast?

Kontrast i fotografi är skillnader mellan olika toner i en bild. Denna skillnad är vad som skapar ljus (högdragar, skuggor), färger, texturer och klarhet. Att använda kontrast för att skilja olika element i en bild åt är en nyckelfaktor i fotografi som har funnits sen fotografins början.

Varför ska du tänka på kontrast?

Kontrast är en mycket viktigt del när det gäller att få fram vilken sorts känsla du vill förmedla in din bild.

Vill du till exempel framhäva en känsla av energi och styrka så är en bild med hög kontrast att föredra. Är det en lugn känsla du vill förmedla med din bild så är det bättre med en bild som har låg kontrast.

Innan du tar din nästa bild, tänk efter vad det är för känsla du vill framhäva genom din bild och tänk på hur kontrast kan hjälpa dig att få fram din känslan.

Tre vanliga kontraster

Det finns olika sorters kontrast som vi som fotograferar kan använda oss av. Det är tonal, färg och texturkontrast. Vi börjar med den som är absolut vanligast, det är den tonala kontrasten.

Tonalkontrast

Den tonala kontrasten är skillnaden mellan mörka och ljusa partier i en bild. Att ha tonal kontrast är viktigt i alla bilder. När det gäller svart-vita bilder så är det extra viktigt, då svart-vita bilder bara har tonal kontrast för att skapa skillnader mellan element i din bild.

Låg tonal kontrast

Om en bild varken har några mörka eller ljusa partier, utan alla ljustoner ligger samlat så är det en bild med låg tonal kontrast.

Låg kontrast

Medium tonal kontrast

Har vi däremot en bild som har utbrett spektrum av toner från mörkt till ljust så har vi en bild som har medium tonal kontrast.

Medium kontrast

Hög tonal kontrast

Skulle en bild innehålla mörka och ljusa partier men sakna det bredda spektra av toner mellan dessa, då är det en bild med hög tonal kontrast.

Hög kontrast

Färgkontrast

Om det är lätt att förstå tonal kontrast, så är det lite mer komplext att förstå färgkontrast. Ett viktigt verktyg för att förstå färgkontrast är färgcirkeln, och där är Adobes Color väldigt hjälpsam. Färgcirkeln visar på ett enkelt sätt relationerna mellan olika färger.

De vanligaste färgschema för att skapa färgkontrast är:

Analog

Analogt färgschema är en grupp av färger som ligger intill varandra och delar en gemensam färg, där en färg är dominant.

Monokrom

Monokromt färgschema är alla färger (toner och nyanser) av en färg.

Triad

Triad färgschema använder färger som är jämnt fördelade över färgcirkeln i en trekant.

Komplementär

Komplementärt färgschema använder färger som är mittemot varandra på färgcirkeln. Detta är även det färgschema som ger mest kontrast mellan färger. Det är därför som detta är ett populärt färgval som används mycket både inom film och fotografi. Det populäraste färgvalet är blått/orange, vilka är complementary färger.

Sammansatt/Split-komplementär

Sammansatt färgschema är ungefär som komplementärt. Men istället för att använda färgen som är mittemot, så används färgerna som är på båda sidor av den färg som är mittemot.

Nyanser

Nyans färgschema är olika nyanser av samma färg.

Texturkontrast

Att använda olika texturer för att skapa skillnader mellan element är ytterligare ett sätt att använda kontrast. Att använda mjuka linjer mot skarpa, skapar till exempel kontrast.

Olika kontraster i samspel, kan du gissa vilka?

Ett vanligt sätt inom fotografin är att använda ett kort skärpedjup för att skapa kontrast. Då ställs det som är skarpt i bilden mot den mjuka bakgrunden som inte är i fokus med det korta skärpedjupet.

Lära sig se kontrast

Att lära sig att ”se” tycker jag är det svåraste med fotografering. Det finns många olika faktorer som avgör om man tycker en bild är bra eller inte, kontrast är en sån faktor. Så hur kan vi lära oss att se kontrast?

Dels kan vi lära oss färgcirkeln och bättre se färgkontraster. Men att se färg kan ofta bli komplicerat då vår hjärna måste processa många olika intryck.

Ett lättare sätt är att lära sig se tonal kontrast. Ett bra sätt att lära sig det är att sätta upp din kamera så du bara ser svartvitt genom skärmen/sökaren. Då kan du bara fokusera på tonal kontrast och hur ljuset påverkar din bild. Ett roligt sätt att experimentera på och lära sig hur kontrast påverkar ens bild.

Viktigt att tänka på om man ska göra detta och du inte vill ha alla bilder i svartvitt är att fotografera i RAW format. Då kommer bilden att återfå färg när du importer bilden i valfritt redigeringsprogram som till exempel Lightroom.

Hur använder du kontrast?

Som fotograf så är kontrast en nyckelfaktor att tänka på när vi tar våra bilder, för det hjälper oss att förmedla en känsla eller budskap.

Är kontrast något du tänker på medvetet när du tar en bild? Eller du kanske inte har tänkt på det alls tidigare? Berätta gärna hur du tänker kring kontrast när du är ute och fotograferar.

Publicerat den 2 september, 2019

Skrivit av: Håkan

Dela dina tankar

Din email adress kommer inte bli publicerad. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.