Vad är kontrast i fotografering, och hur du använder det på rätt sätt

Har du någon gång tagit bilder som du inte varit nöjd med?

Du tycker att du har tänkt på allt när du ska ta bilden. Men när du väl kommer hem och kollar på bilden så är resultatet inte alls vad du hade tänkt dig.

Tänk om du istället kunde komma hem, kolla på bilden du tagit och vara nöjd med resultatet.

Det kan du och i följande text kommer jag beskriva vad kontrast är och hur du använder det för att få bättre bilder.

Vad är kontrast?

Med kontrast så menas att visa en skillnad. Det kan vara skillnad i ljus, färg eller när två eller fler personer, saker eller situationer är placerade sida vid sida och jämförs för att visa skillnad.

”the state of being different from something else, typically something in juxtaposition or close association”

Det enklaste exemplet på kontrast är yin-yang symbolen. En cirkel som innehåller svarta och vita element som står i kontrast till varandra – positiv och negativ – men de kompletterar samtidigt varandra.

Utan att tänka på det, så ser vi kontrast varje dag runt oss. Det är kanske därför som man inte tänker på medvetet när det är dags att ta en bild. Men för att ta bättre bilder, så kan vi medvetet använda juxtaposition (kontrast).

Olika sätt att skapa kontrast i våra bilder

Som jag nämnde ovan så kan vi skapa kontrast genom att placera två motsatta saker tillsammans, och kontrasten som skapas mellan dessa saker blir något intressant.

Till exempel:

Så ofta har vi många olika delar i våra bilder som skapar olika sorters kontraster. Jag kommer att gå igenom olika sorters kontraster och hur vi kan använda oss av dessa.

Ljuset är en viktig del för att skapa kontrast

Ofta när det talas om kontrast inom fotografi så menas skillnaden i ljus. Och ljuset är en viktig del inom fotografi.

När vi pratar om kontrast som skapas genom luminans (ljuset) så menas skillnaden mellan de ljusaste (högdager) och de mörkaste (skuggor) partierna i en bild.

Följande bild illustrerar detta, hur tonerna går från mörkt till ljust. När vi har en bild som täcker hela detta spektra av ljustoner från mörkt till ljust så har vi en bild som har normal kontrast.

Bild med normal kontrast

Har vi däremot en bild som bara ha toner i mitten, det vill säga det finns inga riktigt mörka eller riktigt ljusa partier. Då har vi en bild som har låg kontrast.

Bild med låg kontrast

Till sist har vi bilder som har hög kontrast. Då har vi många mörka och ljusa toner, men vi saknar tonerna i mitten.

Bild med hög kontrast

Olika sorters färger skapar också kontrast

Ett annat sätt att skapa kontrast är att använda färgskalan. Då kan vi använda olika färger, nyanser eller mättnad på färgen för att få kontrast som skiljer våra objekt åt.färgskalan (nyans, mättnad och olika färger).

Att lära sig hur det går att använda ljuset för att skapa kontrast är relativt enkelt. Då ljuset handlar om skillnaden mellan svart och vit, enkelt uttryckt. Men när det kommer till färgskalan så blir mer komplext. Ett viktigt verktyg för att förstå färgkontrast är färgcirkeln, och där är Adobes Color väldigt hjälpsam. Färgcirkeln visar på ett enkelt sätt relationerna mellan olika färger.

De vanligaste färgscheman för att skapa färgkontrast är:

Analog

Analogt färgschema är en grupp av färger som ligger intill varandra och delar en gemensam färg, där en färg är dominant.

Monokrom

Monokromt färgschema är alla färger (toner och nyanser) av en färg.

Triad

Triad färgschema använder färger som är jämnt fördelade över färgcirkeln i en trekant.

Komplementär

Komplementärt färgschema använder färger som är mittemot varandra på färgcirkeln. Detta är även det färgschema som ger mest kontrast mellan färger. Det är därför som detta är ett populärt färgval som används mycket både inom film och fotografi. Det populäraste färgvalet är blått/orange, vilka är complementary färger.

Sammansatt/Split-komplementär

Sammansatt färgschema är ungefär som komplementärt. Men istället för att använda färgen som är mittemot, så används färgerna som är på båda sidor av den färg som är mittemot.

Nyanser

Nyans färgschema är olika nyanser av samma färg.

Kontrast kan skapas på många olika sätt

I fotografi så använder vi flera olika sorters kontrast. Förutom att använda ljuset och färger, så kan vi även använda oss av juxtaposition (kontrast) mellan olika element i vår bild.

Som jag skrivit tidigare så kan detta vara en människa mot ett storslaget landskap. Men det skulle likväl kunna vara en mjuk duk mot ett hårt träbord.

Ett populärt sätt att skapa kontrast i en bild är att använda ett kort skärpedjup. Där huvudmotivet är i fokus (skarpt), mot den oskarpa (mjuka) bakgrunden.

Oftast när vi ta bilder, så samspelar olika sorters kontraster. Ljuset är väldigt viktigt och finns i varje bild. Fotograferar du svartvitt, då tas färger bort ur ekvationen.

Varför ska du tänka på kontrast?

Kontrast är en mycket viktigt del när det gäller att få fram vilken sorts känsla du vill förmedla in din bild.

Vill du till exempel framhäva en känsla av energi och styrka så är en bild med hög kontrast att föredra. Är det en lugn känsla du vill förmedla med din bild så är det bättre med en bild som har låg kontrast.

Innan du tar din nästa bild, tänk efter vad det är för känsla du vill framhäva genom din bild och tänk på hur kontrast kan hjälpa dig att få fram din känslan.

Lära sig se kontrast

Att lära sig att ”se” tycker jag är det svåraste med fotografering. Det finns många olika faktorer som avgör om man tycker en bild är bra eller inte, kontrast är en sån faktor. Så hur kan vi lära oss att se kontrast?

Dels kan vi lära oss färgcirkeln och bättre se färgkontraster. Men att se färg kan ofta bli komplicerat då vår hjärna måste processa många olika intryck.

Ett lättare sätt är att lära sig se tonal kontrast. Ett bra sätt att lära sig det är att sätta upp din kamera så du bara ser svartvitt genom skärmen/sökaren. Då kan du bara fokusera på tonal kontrast och hur ljuset påverkar din bild. Ett roligt sätt att experimentera på och lära sig hur kontrast påverkar ens bild.

Viktigt att tänka på om man ska göra detta och du inte vill ha alla bilder i svartvitt är att fotografera i RAW format. Då kommer bilden att återfå färg när du importer bilden i valfritt redigeringsprogram som till exempel Lightroom.

Sammanfattning

Som fotograf så är kontrast en nyckelfaktor att tänka på när vi tar våra bilder, för det hjälper oss att förmedla en känsla eller budskap.

Tänker du medvetet på kontrast när du tar en bild? Berätta gärna i en kommentar hur du tänker kring kontrast när du är ute och fotograferar.

Publicerat den 2 september, 2019

Skrivit av: Håkan

Dela dina tankar

Din email adress kommer inte bli publicerad. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.