Hur du får kontrast i dina bilder med Lightroom eller Camera Raw

Tar du dina bilder i RAW format så vill du oftast återinföra kontrast i dina bilder, då RAW format inte får någon behandling i kameran som JPG får.

Istället får du en bild som kan se lite grådaskig ut, och därför vill du använda kontrast för att få mer punch i bilden. Men hur gör du detta i Lightroom eller Camer Raw?

Det finns lite olika sätt, jag kommer ta upp tre stycken.

Vad som är viktigt att tänka på när det gäller dessa tre sätt är att dessa är globala justeringar. Det vill säga, ändringarna påverkar hela bilden.

Det är inte alltid att vi vill att kontrast ändringen vi gör ska påverka hela bilden. Ibland kanske vi bara behöver lägga till kontrast på visa specifika delar av en bild. Detta kallas för lokal kontrast.

Hur du går tillväga för att lägga på lokal kontrast är mer komplicerat än att lägga på global kontrast. Därför kommer jag inte ta upp det här, utan det kräver en egen bloggpost. Men det är bra att veta om att det finns både global och lokal kontrast.

Histogrammet är din vän

När det gäller att lägga på kontrast så är det bra att använda histogrammet som finns i både Lightroom och Camera Raw.

Här kan du med lätthet så hur kontrastrik din bild är. När du väl börjar dra i dom olika reglagen så kommer histogrammet att uppdateras efter dina ändringar.

Utvärdera din bild

Tar vi och kollar histogrammet på bilden nedför så kan vi lära oss en del om bilden. Bilden har en del kontrast redan, då histogrammet spänner över i stort sätt hela diagrammet. Men vi kan se att de ljusa partierna till höger är alldeles för ljusa. Dessa kanske vi kan göra något åt.

Vi ser även till vänster att de mörka partierna inte riktigt går hela vägen ner, detta är dock inget måste. Men det skulle kunna skapa mer kontrast i vår bild genom att dra ner det lite mera.

Jämföra original med redigerad bild

Jämför vi sedan original bilden med en redigerad bild, så ser vi tydligt skillnaden. Den redigerade bilden är bara redigerad med ljus och kontrast, så inga speciella redigeringstekniker med preset filter eller liknande.

Original bild
Redigerad bild, med bättre kontrast

Kontrast reglagen i Lightroom och Camera Raw

För att ändra kontrasten i Lightroom och Camera Raw så finns det lite olika alternativ. Det absolut enklaste sättet att ändra kontrasten på, är att använda kontrast reglaget. Det finns under exposure/exponering i Lightroom och Camera Raw.

Drar vi reglaget åt vänster så minskar vi kontrasten och åt höger så ökas kontrasten. Oftast behövs bara små justeringar av kontrasten för att få en välbalanserad bild.

I de flesta fall så är det viktigt att tänka på är att vi inte vill ha för mycket kontrast. För har vi det, så finns risken att våra mörka och ljusa partier blir ”blown out”. Detta vill vi helst undvika, om vi inte har en anledning till varför det ska vara så.

Svart och vitt reglaget

För att skapa global kontrast kan vi använda även dom två reglagen som heter Whites/Blacks eller på svenska svart och vitt. Oftast använder vi dessa tillsammans med kontrast reglaget.

Då kontrast reglaget gör stora ändringar, så går det med svart/vitt reglagen att ”rädda” upp situationer där kontrast reglaget gör alldeles för stora ändringar.

Det går att säga att svart/vitt reglaget gör mer ”lokala” ändringar, än vad kontrast reglaget gör. Dessa reglage är fortfarande globala, viktigt att komma ihåg.

Ton kurvan

Vill du ha absolut mest kontroll över kontrasten, då ska du använda ton kurvan. Här kan du sätta punkter på en kurva och höja eller sänka kontrasten.

Här kan du verkligen sikta in dig på ett område som du vill ändra kontrasten på. Dessa ändringar är fortfarande globala men de ger ännu mer kontroll över kontrasten än vad konstrat reglaget gör.

Så behöver du mer kontroll över din kontrast så skulle jag säga att testa ton kurvan och se om den kan ge dig den kontrast du behöver.

Sammanfattning

Det är lätt att fastna i hur vi ska gör vissa saker i våra program, men inte varför vi ska göra dom. Du vill använda kontrast för att skapa djup i din bild. Genom kontrast kan du skilja olika element åt i din bild.

Vill du har mer information om kontrast och hur du kan använda olika kontraster läs mitt inlägg https://www.brovell.se/tutorials/kontrast/. Där går jag mer på djupet hur kontrast fungerar och olika sätt vi kan använda kontrast på.

Publicerat den 22 januari, 2020

Skrivit av: Håkan

Dela dina tankar

Din email adress kommer inte bli publicerad. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.