Bildbehandling i Lightroom/ACR och Photoshop

Jag har ett motto för mina bilder jag tar, det är ”Reduce and simplify” eller på svenska ”Minska och förenkla”. Det låter inte lika bra på svenska så jag använder den engelska versionen istället. Det innebär att jag vill ha fokus på mitt objekt och inte distraherande element i min bild.

Detta motto försöker jag leva efter när jag både tar min bilder och när jag bildbehandlar.

Behövs det en redigeringsstrategi för att kunna redigera bilder? Absolut inte. Det går att redigera på det sätt som faller in vid det tillfället. Varför skulle då du och jag vilja ha en redigerinsstrategi nedskriven?

Först och främst vill vi ha det för att vi ska slippa tänka på om jag ska arbeta med färgerna eller ta bort distraktioner först? Det blir lätt att vi kan glömma bort steg som vi faktiskt borde ha gjort.

Genom att ha en lista så kan vi enkelt gå igenom varje steg i vår redigeringsprocess. På så sätt ser vi till att vi inte missar något i vår redigering. Det är alltid lika irriterande när man har exporterat en färdig bild, bara för att upptäcka att man missat en liten grej.

Hur ser min redigeringsstrategi ut? Min redigeringstrategi innehåller 11 steg. Den ser ut som följande.

Bildbehandlingens olika steg

Anteckningar kan hjälpa dig i ditt redigeringsarbete

Att kunna göra små anteckningar och markeringar på det som du vill ändra på en bild är hjälpsamt. Medan du redigerar så kan du alltid göra avstämningar mot den för att se så du inte missar något.

Beroende på vad det är för sorts bild, så kan anteckningar vara många till i stortsätt inga alls. Men det är ett bra steg att ha, för det får dig att fundera på vad du vill åstadkomma med din bild.

Med anteckningar behöver vi
fundera på vad vi vill göra med bilden

Om vi tar ovan bild som exempel så har jag gjort en del anteckningar. Dels har jag ringat in vissa områden som jag vill fixa till i ansiktet. Vilka symboler man använder är individuellt. Sen har jag skrivit till vänster vilka globala förändringar jag vill göra med bilden.

Genom att göra detta så blir jag tvungen att fundera på vad jag vill göra med bilden. Mina tankar är nu nedskrivna och jag kan lätt komma ihåg vad jag vill göra, och sen stämma av mot den under mitt redigeringsarbete.

Gör det grundläggande ”tråkiga” arbetet först

Efter att jag har fått ner mina anteckningar, kan jag börja själva redigeringen av bilden. I den första redigeringsfasen, så letar jag efter de elment i bilden som är mest uppenbara och stör allra mest.

Det kan vara att rätta upp en sned horisont. Det kan vara att ta bort partiklar i ansikte eller på kläder. De som är uppenbara och enkla att ta bort gör jag i detta steg. Dessa ändringar gör vi enklast i ACR eller Lightroom om du använder dessa program. Andra program har med största sannolikhet några liknande verktyg som Lightroom/ACR har.

Tagit bort små störande element som jag markerat tidigare

Kollar vi på bilden ovan, så går det att se att jag har redigerat bort små partiklar som jag tyckte drog uppmärksamhet. Men det går också att se att jag inte redigerat bort alla finnar eller ”bumpar” i huden som orsakas av skuggor. Detta kommer att komma i ett senare steg för de kräver mer noggrannhet i redigeringen. Här är det viktigt att ta ett steg tillbaka och kolla och jämföra med sina anteckningar. Kan också vara bra att jämföra mot original bilden för att se så vi inte redigerat för mycket.

Balansera upp bilden med hjälp av ljus, kontrast och vitbalans

När jag känner att jag har redigerat bort alla enklare störningselment, då är det dags för nästa steg. Det är nu bilden ska bli balanserad genom att fixa ljuset, kontrasten och vitbalansen. Jag vill ha en så neutral bild som möjligt att jobba ifrån. Här använder jag återigen Lightroom eller ACR för att göra det grundläggande jobbet. Vi kan senare i redigeringsprocessen behöva korrigera dessa.

Här syns vilka ändringar jag gjort för att balansera bilden så neutral som möjligt

Detta leder oss till nästa steg i strategin och det är att öppna vår bild som ett ”smart object” i Photoshop.

Ta redigeringen in i Photoshop via ”smart objects”

Att öppna en bild i Photoshop som ”smart object” har många fördelar. Jag kommer i ett separat inlägg berätta mer om ”smart objects” och varför vi vill använda det.

Men det innebär helt enkelt att vi kan lägga på olika ”smart filter” som vi sedan kan gå tillbaka och ändra om vi är tvunga.

Skapa dynamik och djup i bilden

När bilden är öppnad som ”smart object” i Photoshop, då börjar jag med andra delen av min redigering. Det är nu jag börjar med mer avancerad retouch.

Jämförelse mellan bilder
Och se om jag gjort allt jag tänkte på

Beroende på vad det är för bild jag ska redigera så har jag olika ”actions” som jag kör. Till de flesta bilder så kör jag en action som är ”luminasity mask” eller ljusmask på svenska. Vad är då det, kanske någon undrar. Enkelt förklarat så är det ett antal kopior på din bild där du skapar fram de mörka och ljusa partierna på din bild. Dessa kan du sedan använda som masker för att redigera specifika delar av din bild. Ska jag istället redigera ett porträtt, så har jag en ”action” för det som jag kör.

För att vara tydlig, så gör min actions ingen redigering med bilden. Utan dom skapar bara olika lager i Photoshop så jag slipper skapa dessa manuellt varje gång.

När mina actions är på plats, kollar jag återigen igenom bilden och jämför med bilden som har anteckningarna för att se om det är något element som måste tas bort eller fixas till.

I bilden ovan så har jag redigerat huden, då den hade dels finnar men också väldigt mycket variation. Detta berodde till stor del på skuggor som skapar ”bumpar” i huden. Detta vill jag inte ha med. När jag fixat till dessa fel, så har jag sen använt ”luminasity mask” för skapa mer djup i bilden. Jag har använt en teknik som kallas ”dodge and burn”. Det vill säga att jag skapar seperation mellan de mörka och ljusa partierna för att skapa mer dynamik och djup i bilden.

Ett sista steg är att göra specifika färgarbeten. Är det några färger som inte riktigt ser ut som de ska? Finns det färger som kanske drar uppmärksamhet från ditt huvudobjekt. Då är det nu detta ska fixas.

Sätt stämningen på bilden med en färgpalette och avsluta med skärpa

Original
Redigerad

Som slutpunkt så är det sista jag brukar göra är att skapa en färgpalette för hela bilden. När den är på plats, så är det bara att lägga på skärpa på de delar som ska stå ut lite extra. Efter att det är gjort så har jag gått igenom hela redigeringsprocessen och med det så är jag klar med redigeringen av bilden.

Har du någon strategi när du redigerar dina bilder?

Det är lätt i dagens snabba värld, att när vi tagit våra bilder så vill vi publicera dom så fort som möjligt. Det är därför som olika sorts ”en klicks filter” har kommit upp. Har också förstått att det just nu är trendigt att lägga upp mer ”naturliga” och oredigerade bilder på sociala medier.

Men vilket man än väljer att göra, så kan det vara bra att ha en tanke bakom vad man vill göra med sin bild. Hur du vill göra med dina bilder, liknar troligtvis inte min strategi som jag har tagit upp här.

Därför skulle det vara kul att höra om du har någon strategi för dina bilder du tar. Kommentera gärna med hur du tänker när du väl har tagit dina bilder.

Publicerat den 30 januari, 2020

Skrivit av: Håkan

Dela dina tankar

Din email adress kommer inte bli publicerad. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.