Min kamera Panasonic GX80 och mina objektiv

Vad använder du för en kamera? Det är den vanligaste frågan du får som fotograf, när någon tycker du tagit en riktigt bra bild. Mitt svar på den frågan är Panasonic GX80. Men det är egentligen ett helt ointressant svar.

Många tror att ju bättre kamera du har, desto bättre bilder tar du. Jag skulle vilja påstå att har du en bättre kamera, så ökar din möjligheter till att ta en bättre bild. Men det krävs inte en värsting till kamera för att kunna ta riktigt bra bilder.

Min kamera, Panasonic GX80

Men jag tänkte berätta lite om min kamera. Så slipper du ställa frågan om vilken kamera jag har. Jag har en Panasonic kamera, med modell namnet GX80. Ingen värsting till kamera på något sätt. Den har en micro 4/3 sensor, vilket är mindre än fullformat sensorn. Formatet är relativt nytt, kom 2008. Att ha en sån liten sensor gillar inte alla, utan de flesta vill ha en fullformat sensor speciellt om du jobbar proffesionellt.

Min kamera plus mina objektiv

Men jag gillar både kameran och har till stora delar inga problem med att sensorn är liten. För kameran klarar av allt jag utsätter den för. Den har också en formfaktor, lite tack vare den mindre sensorn som gör att jag faktiskt tar med den. Vilket för mig är otroligt viktigt, annars blir det att jag aldrig fotograferar.

Senorn

Det som talar emot den kamera jag har är sensorn. Sensorn påverkar brännvidd, skärpedjupet samt ljuskänsligheten. Att ha bra objektiv gör att varken brännvidd eller skärpedjup blir en begränsande faktor.

Micro 4/3 sensorn

Däremot så kommer en liten sensor aldrig att vara lika bra som en större när det gäller ljuskänslighet i mörka situationer. Och det är här som min kamera har sin största svaghet. Jag kan i dagsläget leva med det. Tar jag bilder när det är mörkt får jag acceptera att mina bilder blir brusiga. Eller så får jag helt enkelt undvika att ta bilder när det är mörkt.

Objektiv

Jag har tre stycken objektiv. Alla mina objektiv är såkallade zoomobjektiv, dvs jag kan gå från en brännvidd till en annan. Jag gillar zoomobjektiv, och det har sina fördelar men det finns även nackdelar.

Det som gör zoomobjektiv bra, är att du med ett fåtal objektiv kan täcka ett stort brännviddsspan. Det som däremot gör zoomobjektiv mindre bra är att de oftast inte är så ljusstarka som objektiv med fasta brännvider.

Mina tre objektiv

Objektivet som alltid sitter på kameran

Panasonic 12-35mm är det objektiv som alltid sitter på min kamera. Otroligt mångsidigt objektiv. Det går att ta landskap, dokumentära och porträtt bilder med detta enda objektiv. Skulle jag bara få ha ett enda objektiv så skulle detta vara det objektivet.

Allround telezoom

Mitt andra objektiv är ett teleobjektiv

(2) Direct Treatment Interventions for EDimplantation of a malleable or inflatable penile What is sildenafil?.

. Ett objektiv som går att använda för vissa sorters landskapsbilder. Det är väldigt bra som porträtt objektiv, samt att använda när jag vill fotografera sport. Inte lika mångsidigt som 12-35mm objektivet, men ett objektiv jag inte skulle vilja vara utan.

Telezoom för att komma riktigt nära

Mitt tredje och sista objektiv är ytterligare ett teleobjektiv som gör att jag kommer riktigt nära det jag vill fotografera. Detta är väldigt bra naturbilder och sportbilder när du är tvingad att vara en bit bort. Nackdelen är att ljuskänsligheten inte är det bästa på detta objektiv.

Vilken kamera har du?

Vad du och jag har för kamera är helt ett personligt val. Det finns många saker som styr vad vi väljer för kamera att använda. Kan du inte leva utan fullformatssensorn, då väljer du såklart en sådan kamera. Men detta kommer vara olika från person till person. Därför är jag nyfiken på vad du använder för kamera.

Du kanske använder en high-end kamera, eller så kanske du är helt nöjd med att bara använda telefonen. Vad är viktigaste för dig, som gör att du använder den kamera du använder idag?

Publicerat den 14 oktober, 2019

Skrivit av: Håkan

Dela dina tankar

Din email adress kommer inte bli publicerad. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.