Använd din mobilkamera för att bli en bättre fotograf

Den 22/2 la jag upp tre bilder på instagram från Kilsbergen norr om Örebro. Det var en september morgon förra året. Jag och Ewa skulle sova i vindskydd tillsammans med Ewas äldre bror och hans två barn. När vi vaknade på morgonen så gick jag ner till sjön och tog dessa tre bilder.

En av kommentarerna jag fick på bilderna var om dom var tagna med en systemkamera eller mobilkamera. Detta fick mig att tänka på innehållet till det här inlägget.

Soluppgång i Kilsbergen
Stuga på andra sidan sjön i Kilsbergen

Är mobilkameran lika bra som en systemkamera?

Dagens mobilkameror blir bara bättre och bättre. Se bara på nya Samsung S20 ultra som kan ta bilder i 108 miljoner megapixlar i ett visst läge. Sätt detta mot medium format kameran PhaseOne XF IQ4 som har 151 miljoner megapixlar. Den kamera som har näst mest megapixlar är Fujifilm GFX 100 som har 102 miljoner megapixlar. Där emellan slår sig Samsung S20 ultra in. Detta visar till viss del hur långt mobilkamerorna har kommit. Men kvalitetsmässigt så har dom ändå en bit kvar. För ofta ligger mobilkamerornas megapixel antal på 12 miljoner megapixlar. Detta är en bra bit från systemkameror som ofta har från 20 miljoner megapixlar och uppåt.

Men det är viktigt att förstå, megapixlar är inte allt. Det är faktiskt bara en väldigt liten del för att få till en bra bild. Och ska du inte printa ut dina bilder på stora bildboards så krävs det inte så många megapixlar. Trots att många fortfarande hävdar att ju mer megapixlar desto bättre.

Det går att undra om mobilkameror kommer att konkurrera ut systemkamerorna? Även om mobilkamerorna har kommit långt så har dom fortfarande en väg att gå innan dom på allvar kan ta upp kampen och konkurrera ut systemkameror. Om det ens kommer kunna vara möjligt. Men mobilkameror tar väldigt bra bilder om förutsättningarna är bra.

Behövs en systemkamera för att ta bra bilder?

Enkla svaret, nej. När jag tog dessa bilder i Kilsbergen så hade jag bara mobilen med mig. Jag kunde avstått att ta bilderna för att jag inte hade systemkameran med mig. Men då hade jag inte heller fått dessa bilder på denna fina morgon.

När mobilkamerorna numera är så pass bra också, så finns det egentligen ingen anledning att inte ta bilder. I slutändan så är det inte kameran som tar våra bilder. Utan det är vi bakom kameran som ser våra bilder som vi tar. Det är även vi som ska leda den som kollar på våra bilder. Vi vill leda dom så att de ser det som vi vill att dom ska se.

Vår systemkamera eller mobilkamera är bara ett verktyg som vi använder för att förmedla det vi upplever och ser. Sen kan en systemkamera underlätta i situationer som till exempel vid sportfotografering eller om du ska fotografera fåglar.

Att tänka på när du tar bilder med din mobilkamera

När vi tar bilder så finns det vissa saker som är viktiga att tänka på. Det spelar ingen roll om vi använder mobilen eller en systemkamera. Dessa tips är generalla oavsett vilket verktyg vi än väljer. Men eftersom vi nästan alltid har vår mobil med oss, så blir det ett bra träningsredskap. Varje gång vi tar upp vår mobil för att ta en bild kan vi tänka extra mycket på komposition och hur ljuset påverkar vår bild.

Kompositionen är alltid viktig

Oftast när jag tar bilder med min mobilkamera så är det snabbt upp med mobilen och så trycker jag av en bild. Jag tänker inte vad som finns runt omkring eller på komposition. Bildresultatet blir också därefter, inte så värst bra för att vara helt ärlig.

Vill du ta ditt fotograferande till nästa nivå, så måste du lära dig komposition. Jag har skrivit om komposition i mitt inlägg Kraften i att beskära ett fotografi med ”the crop tool”.

Så nästa gång du tar upp mobilen ur fickan för att ta en bild. Tänk på din komposition. Tänk på hur du inför något av följande kompositionsregler.

Ljuset skapar förutsättningar för en bra bild

För att kunna ta en bra bild, så måste du ha ljuset på din sida. Detta gäller speciellt för mobilkameror, eller generellt för kameror med små sensorer. Då dom inte är lika bra i svaga ljussituationer.

Bra ljus väcker även de tristaste miljöerna till nya nivåer

personal, cultural, ethnic, religious and economic How long does cialis take to work? safety. Oral agents may act centrally as dopaminergic.

. Färger och texturer kan verkligen komma till liv.

Mina bilder jag tog från sjön i Kilsbergen, var precis vid soluppgången. Den tid som även kallas ”Golden hour”. Både soluppgång och solnedgång är tider som många fotografer är ute efter. Ljuset är som mjukast då. Inga skarpa kontraster skapas, vilket kan vara svårt att hantera.

Öva med din mobilkamera

Jag har i stortsett alltid med mig min mobil. Det kan jag inte säga om min systemkamera. Därför är mobilkameran perfekt att öva med. Det blir lätt att testa olika kompositioner. Då vi har mobilen med oss hela tiden, så kan vi ta bilder under olika tider på dygnet och se hur det påverkar våra bilder.

Genom att använda mobilen kan vi lära oss att bli bättre fotografer. Men det krävs också att vi tänker till när vi tar våra bilder. Annars kommer vi ta snapshotsbilder som vi kanske inte alltid är speciellt nöjda med.

Hur använder du din mobilkamera?

Är den bara till för att kunna ta snapshot bilder? Eller funderar du på olika kompositionsregler och ljuset när du tar din bilder med mobilen?

Kommentera gärna dina tankar hur vi kan få ut det mesta av våra mobilkameror som har tagit stora kliv framåt. Speciellt på senare tid har kamerorna på mobilen blivit väldigt mycket bättre.

Publicerat den 27 februari, 2020

Skrivit av: Håkan

Dela dina tankar

Din email adress kommer inte bli publicerad. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.