Canon EOS R5 nästa revolution inom kamera världen?

Canons nya spegellösa kamera EOS R5

UPDATERAD 2020-05-30

Visste du att när Canon släppte sin 5D mark II så var det den första systemkameran med fullformat sensor som hade video i sig. En revolution inom kamera världen. Detta var året 2008.

Det ska sägas att 5D mark II inte var den första kameran med video funktion. Utan det var Nikon som precis innan släppte sin D90, men skillnaden var att den inte var en fullformat kamera.

Och det var just det som gjorde Canon 5D mark II så revolutionerande

diagnosed with cardiovascular disease, is minimal in sildenafil citrate then or now?”.

. Kan Canon EOS R5 vara nästa revolution inom kamera världen?

Canon har inte varit på frontlinjen av utvecklingen

Nu har det gått 12 år sen Canon 5D mark II släpptes, och Canon har hamnat på efterkälken när det gäller systemkameror. Andra tillverkare som t ex Sony och Panasonic har flyttat fram sina positioner och satsat stort på spegelfria kameror. De har dessutom pushat sina kameror i teknisk utveckling så mycket det går, både när det gäller video och fotografering.

Canon däremot har envist fortsatt med sina DSLR. Ett steg som inte har varit riktigt lyckat. Men förra året så släppte Canon EOS R, deras allra första spegelfria kamera. Sen dess har de även hunnit släppa lillebror till EOS R, och det är EOS RP.

Nu verkar det som att Canon har insett att detta är vägen att gå . För förutom Canon EOS R och EOS RP så kommer nu även EOS R5 och EOS R6 . Alla dessa är spegellösa fullformat kameror.

Specifikationerna imponerar på Canon EOS R5

Baksidan på Canon EOS R5

Specifikationerna på EOS R5 är inte speciellt många. De flesta handlar dessutom om specifikationer för video. Men de som kommit ut så här långt är väldigt imponerande.

Några av höjdpunkterna är:

Men det ska sägas, det är fortfarande mycket vi inte vet om Canons EOS R5. Till exempel så har Canon inte släppt mycket information kring specifikationerna för fotografering.

Men troligtvis närmar vi oss ett riktigt tillkännagivande angående R5 inom någon vecka.

Med EOS R5 släpper Canon ”The cripple hammer”?

Canon har under dessa 12 år, från att 5D mark II släpptes tills nu blivit kända för att låsa funktioner i sina kameror. Det vill säga att kamerorna är kapabla till så mycket mer än vad mjukvaran (Canon) tillåter. Därför har uttrycket ”the cripple hammer” uppstått.

Det är inget smickrande rykte Canon har fått av många tidigare och nuvarande användare.

Men nu 12 år senare verkar det som att Canon äntligen har slängt ”the cripple hammer” åt sidan och kanske återigen kommer att revolutionera kamera världen med sin Canon EOS R5. Och på så sätt även vinna tillbaka sina användare.

Det är imponerande specifikationer, men fortfarande många frågor

Det spekuleras mycket om hur Canon EOS R5 kommer att kunna leverera allt som är utlovat i dagsläget. För dessa specifikationer som Canon har släppt klarar knappt ”high-end” filmkamera i dagsläget.

Och hur ser fotografi specifikationerna ut? För mig som både tar fotografi och filmar, så är jag väldigt intresserad av dessa. Så de närmaste veckorna kommer att bli spännande, tills ett riktigt tillkännagivande har getts av Canon.

Hur dyr kommer Canon EOS R5 att vara?

Kostnadsfrågan är viktig för många och där vet vi ingeting idag. Jag har läst på olika bloggar och forum om allt från $3 499 till $5 000.

Med dom specifikationerna som vi vet idag, så har jag svårt att se hur den ska kunna kosta under $4 000. Men skulle den komma att kosta under $4 000 så kommer den att bli otroligt eftertraktad tror jag.

UPPDATERING

Enligt Canon rumors så kommer Canon EOS R5 att bli prissatt under $4 000. Som jag skrev tidigare, kommer den att prissättas under $4 000 så kommer den bli väldigt eftertraktad av många.

Så vad kan vi förvänta oss i Sverige att den skulle kunna komma att kosta. Jag tror att det kommer landa någonstans på mellan 45-54 000kr, om vi räknar in valutaeffekter och moms.

Sammanfattning

Canon EOS R5 ser riktigt spännande ut, det går inte att komma runt. I dagsläget finns det ingen hybridkamera som kan visa upp liknande specifikationer som EOS R5.

Och jag ska vara helt ärligt, jag är intresserad av en EOS R5. För flera år sedan hade jag en Canon EOS 7D. Men när Panasonic kom med deras GH4, så släppte jag Canon och gick över.

Sen dess har Canon inte släppt någon kamera som jag varit speciellt intresserad av förrän nu. Men som sagt, det finns fortfarande många frågor som jag behöver få svar på innan jag bestämmer mig.

Men det är spännande tider, och det ska bli roligt att följa alla rykten fram tills Canon verkligen tillkännager Canon EOS R5.

Publicerat den 30 maj, 2020

Skrivit av: Håkan

Dela dina tankar

Din email adress kommer inte bli publicerad. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.