Utvärdera sig själv

För att kunna utvecklas åt rätt håll så gäller det att utvärdera sig själv. Att utvärdera sig själv när man simmar är extremt svårt, då man inte ser något av det man gör.

Simning

Jag har studerat mängder med videos på simmare och hur dom gör. Här visas två bilder från två videos, där den vänstra bilden visar öppet vatten mästarinnan Shelly Taylor Smith. Hon till höger är Rebecca Adlington, olympisk guldmedlajör i 400 och 800m frisim i Peking 2008. Vad jag strävar efter är att få till samma höga armbåge som dessa har. Även den lilla vinkeln, mellan överarm och underarm. Just denna detalj är väldigt viktig som avgör om man simmar effektivt eller inte.

Simning - Håkan Brovell

Om vi tittar på hur jag såg ut för ett år sedan när jag fick mig själv filmad för första gången, så ser vi att min arm är helt rak. Jämför med Shelly och Rebecca ovan, så ser vi att skillnaden är extremt tydlig. Att trycka armen nedåt på det sättet gör att jag pressar allt vatten mot botten och lyfter mig själv uppåt. Istället vill jag pressa vattnet bakom mig, för att på det sättet komma framåt.

Simning - Håkan Brovell

Men senaste månaderna så har jag tränat teknik och åter teknik och i torsdags så fick jag chansen att åter filma mig själv, och all träning har gett ett resultat. Jag börjar få en högre armbåge, inte alls lika rakt armtag längre. Jag har dock fortfarande mycket jobb framför mig innan jag når Shelly och Rebeccas extremt snygga simteknik. Men nu har jag i alla fall fått bevisat för mig att all teknikträning inte varit i onödan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *