151

Jag har varit relativt befriad från magproblem under både långpass och tävlingar, men efter min värsta upplevelse på Ironman Kalmar där magen helt gav upp så har jag blivit intresserad av varför den gjorde det. Och hur ska jag kunna förhindra det i framtiden när jag ska köra långa tävlingar.

Nu har jag i efterhand läst om att ett antal personer blev matförgiftade av pre-race maten som bjöds på, men jag känner inte riktigt för att skylla mina magproblem på maten. Utan jag gjorde helt enkelt fel när det gällde näringen och något som jag måste lära mig.

Misstagen jag gjorde var att jag drack alldeles för lite vatten så jag blev uttorkad, vilket gav ett tydligt symptom, låg eller ingen urinproduktion, koncentrerad urin visas mörkgul. Detta borde ha givit mig en klar signal att verkligen hälla i mig vatten, men då hjärnan redan gick på sparkraft så var det bara något jag registrerade men inte gjorde något för att åtgärda.

Eftersom jag svettades ut mycket av kroppens salter och inte ersatte det, så hade jag inga salter som kunde binda upp vattnet som jag fick i mig under cykelturen, utan det rann bara igenom kroppen, utan att kroppen kunde tillgodo göra sig den.

Tillråga på allt så tryckte jag i mig kolhydratbomber av Enervit utan att blanda ut det med tillräckligt mycket vatten. Allt detta skapade kramp i mage, illamående, bubblighet och sen rejäl uttorkning på det.

Vad har jag då lärt mig av detta? Jo jag måste hitta en bra strategi till nästa gång för att jag ska få i mig rätt mängd vätska, salter och kolhydrater. Vad jag insåg under Ironman Kalmar var att det inte fungerade så värst bra att ha med sig så mycket gel, tabletter och bars under cykelturen. Det var rätt klumpigt att hela tiden försöka få upp förpackningar i 30km/h, hade varit bättre om det fanns ett smidigare sätt.

Efter att ha kommit hem från Kalmar och tänkt över det här ett antal dagar, så kom jag på att när jag var i Schweiz inför Swissalpine marathon, så fick jag höra talas om en sportdryck som heter Tailwind. Susanna som är ultralöpare berättade om denna produkt och var helt lyriskt över den.

Tailwind

Tailwind in. Enervit ut.

Så vad är då Tailwind Nutrition? Tailwind kombinerar näring, vätska, och elektrolyter i en enda sportdryck. Tanken är att man ska kunna strunta i gels, bars och piller och kör hela dagen med enbart Tailwind. Tailwind’s glukos/sackaros drar nytta av hur kroppen tar upp näring. Kombinationen av Tailwind’s näring, elektrolyter och vatten har en samordnad effekt, vilket gör att kroppen har lättare att ta upp alla tre. När det väl har nått blodomloppet, ger Tailwinds glukos energi till musklerna direkt, vilket gör att idrottare kan träna/tävla längre i en högre intensitet.

Tailwind’s samansättning av elektrolyter liknar den sammansättning som du svettas ut. Sammansättningen av Tailwind matchar även vad våra magar är gjorda för att klara av, så att Tailwind snabbt kommer ut i kroppen, utan att påverka din matsmältning. Alla magar klarar helt enkelt inte av den kladdiga sötheten eller de svårsmälta sockerarter som man ofta hittar i de flesta sportdrycker, vilket min mage inte klarade av på Ironman Kalmar.

Har nu köpt en påse med Tailwind och det ska bli väldigt spännande att testa och se hur den här fungerar. Jag har väldigt stora förhoppningar på den här produkten och fungerar den så bra som den säger, så kommer jag uteslutande att köra den på min nästa Ironman och förhoppningsvis så kommer magen att hålla ihop då. Återkommer med en utförlig rapport när jag väl har Tailwind Nutrition ordentligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *