5 fotograferingshöjdpunkter från året 2017

Vi är nu ett antal dagar in på nya året 2018. Hur var då 2017, kanske ni undrar? När 2017 började så bestämde jag mig för att lägga mer kraft i fotograferingen. Under senaste åren har jag hittat inspiration i Chris Orwig, Elia Locardi, Chris Burkhard och Rodney Smith. Jag bestämde mig inför året att försöka kombinera det jag lärt mig från dessa och applicera det på hur jag fotograferar.

En av de största förändringarna jag gjorde var att använda hemsidan SunCalc.net för att ta reda på vart solen går upp och ner. Jag blev mer strukturerad och letade efter platser som hade potential att bli bra fotograferingsplatser, och väntade in både ”golden hour och ”blue hour” timmarna.

1. Brunnsviken

Att ha Brunnsviken nära där jag bor har många fördelar, att hitta platser att fotografera är en. Jag hittade fototillfällen både på vintern och under våren.

Solnedgång över Haga Parken
Brunnsviken

2. Stockholm stad

Den här bilden är den som varit störst utmaning under året. Jag har många gånger sprungit längs norr mälarstrand och sett den här vyn. Tillslut beslöt jag mig för att jag skulle fotografera från Stadshuset och ut mot Riddarholmen. Jag gick upp väldigt tidigt för att fånga soluppgången. Jag stod ute i en evighet och frös häcken av mig. Men reslutatet blev enligt mig den bästa bilden jag tagit under året.

Riddarholmen

Jag fortsatte att leta platser i Stockholm att fotografera och en dag gick jag från stan mot slottet när jag hamnade här. Jag kollade på SunCalc.net när solen skulle gå upp och valde en dag som passade för att bege mig ner igen. Jag minns när jag kom hem att jag blev så besviken för ingen bild blev som jag tänkt mig. När jag väl började redigera så blev resultatet ännu sämre. Men efter några veckors vila från bilden så tog jag upp den igen och helt plötsligt fanns bilden som jag hade haft i mitt huvud.

Soluppgång över Skeppsholmen

3. Björnö

Under december 2016 var jag ute på Björnö för första gången och under våren 2017 så tog jag mig ut dit igen. Att få uppleva soluppgången där ute är fantastisk, och jag fick två riktigt bra bilder.

Ensam gren på Björnö
Soluppgång ute på Björnö

4. Malmö

En resa ner till Malmö blev det under sommaren, den regnade i stortsätt bort. Varje gång jag varit i Malmö så har jag velat fånga Öresundsbron i en solnedgång. Men vädret har aldrig varit på min sida och det såg inte mycket bättre ut den här gången. Men en kväll efter konstant regn på dagen så öppnade molnen upp sig och det kunde inte blivit bättre förutsättningar och jag fick tillslut min bild.

Öresundsbron

5. Thailand

Året avslutades med en resa till Thailand med Ewa. Efter att inte ha lyft upp kameran på två månader så var det en befrielse att komma till solen och ett nytt land. Jag kände direkt hur kreativitet och fotoseendet kom tillbaka. Nu låg inte fokus på fotografering, men det blev ändå en hel del bra bilder som kommer att komma i ett senare inlägg.

Nang Yuan viewpoint, Koh Tao, Thailand

Vad har varit era fotograferingshöjdpunkter under året? Någon speciell bild ni är extra nöjd med, eller något nytt inköp på kamera fronten. Kanske bara att ni tog upp kameran mer detta året än året innan. Berätta gärna i kommentarerna.

8 kommentarer

 1. Riktigt bra bilder! Detta får mig att sakna mitt Stockholm som jag bodde och växte upp i. :O

  Själv fick jag också både kunskap och inspiration av olika fotografer. Peter Mckinnon och Jimmy McIntyre i första hand. Jag försökte också tänka ut motiv och sedan fullfölja dem (det lyckades jag ganska ofta med). Annars brukade jag mest bara ta upp kamera när jag fick feeling under 2017.

  1. Tack! Ja, Stockholm är bra fint, speciellt när man hittar fina tillfällen 🙂

   Peter Mckinnon har jag också fått inspiration av, fast mer när det gäller video/filmning än av fotografering. Jimmy McIntyre har jag inte hörttalas om, får kolla in honom.
   Önskar jag hade fått mer feeling under året att ta upp kameran, men får vara glad att det blev några bilder i alla fall.

 2. Vilka kanonfina bilder med underbart ljus, älskar det skira. Den med fåglarna i morgonljuset är kanon (men skulle vara ännu bättre utan sensor/objektivsmutssfläckarna i himlen). Visst är SunCalc ett sjukt bra verktyg för fotointresserade.

  Mitt 2017 som var ett år med veckopendlande mellan Boden och Stockholm blev svårt fotograferingsmässigt. 2 dagar gick bort till att åka tåg och dessutom ett pendlande mellan Bro och city när jag var i Stockholm men några höjdpunkter infann sig ändå under året men inte direkt planerat. Det var mer bilder som kom till av en slump i farten som fastnat. Favoriten för året blev lite oväntat en rätt makaber bild på en död groda https://4.bp.blogspot.com/-AXTx_ML7SHY/WmxSusBq18I/AAAAAAACzFQ/75svOsEVyQACJJIrtCgnqxpaKbYC5dkMACKgBGAs/s1600/-. Jag fotar ”tvångsmässigt” varje dag sen 2015 så det tas en och en annan dålig bild men ibland tittar jag i mitt album och tänker, ja men den där blev ju som jag hade tänkt mig.

  Slutade året med att köpa mig en ny kamera, kompisen uppgraderade så då köpte jag loss hans gamla, gick från Sony a6000 till Sony a7RII vilket ger hopp om ännu bättre bilder för 2018 🙂

  1. Tack, oj den fläcken har jag inte ens märkt. Minns att det fanns en del när jag redigerade den. Men den uppe i kanten har jag helt missat. Riktigt cool bild på grodan!

   Jag försöker också ta mycket mer bilder nu 2018, även om det bara är med mobilen så håller man sitt fotografiska seende aktivt.

   1. 3 fläckar ser jag på min ljusstarka iMac. Vet själv hur lätta de är att missa särskilt om man haft många. Händer då och då att jag hittar nya på gamla bilder. 2018 är året då jag skall rengöra sensorn oftare 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *