37

5 fotograferingshöjdpunkter från året 2017

Vi är nu ett antal dagar in på nya året 2018. Hur var då 2017, kanske ni undrar? När 2017 började så bestämde jag mig för att lägga mer kraft i fotograferingen. Under senaste åren har jag hittat inspiration i Chris Orwig, Elia Locardi, Chris Burkhard och Rodney Smith. Jag bestämde mig inför året att försöka kombinera det jag lärt mig från dessa och applicera det på hur jag fotograferar.

En av de största förändringarna jag gjorde var att använda hemsidan SunCalc.net för att ta reda på vart solen går upp och ner. Jag blev mer strukturerad och letade efter platser som hade potential att bli bra fotograferingsplatser, och väntade in både ”golden hour och ”blue hour” timmarna.

1. Brunnsviken

Att ha Brunnsviken nära där jag bor har många fördelar, att hitta platser att fotografera är en. Jag hittade fototillfällen både på vintern och under våren.

Solnedgång över Haga Parken
Brunnsviken

2. Stockholm stad

Den här bilden är den som varit störst utmaning under året. Jag har många gånger sprungit längs norr mälarstrand och sett den här vyn. Tillslut beslöt jag mig för att jag skulle fotografera från Stadshuset och ut mot Riddarholmen. Jag gick upp väldigt tidigt för att fånga soluppgången. Jag stod ute i en evighet och frös häcken av mig. Men reslutatet blev enligt mig den bästa bilden jag tagit under året.

Riddarholmen

Jag fortsatte att leta platser i Stockholm att fotografera och en dag gick jag från stan mot slottet när jag hamnade här. Jag kollade på SunCalc.net när solen skulle gå upp och valde en dag som passade för att bege mig ner igen. Jag minns när jag kom hem att jag blev så besviken för ingen bild blev som jag tänkt mig. När jag väl började redigera så blev resultatet ännu sämre. Men efter några veckors vila från bilden så tog jag upp den igen och helt plötsligt fanns bilden som jag hade haft i mitt huvud.

Soluppgång över Skeppsholmen

3. Björnö

Under december 2016 var jag ute på Björnö för första gången och under våren 2017 så tog jag mig ut dit igen. Att få uppleva soluppgången där ute är fantastisk, och jag fick två riktigt bra bilder.

Ensam gren på Björnö
Soluppgång ute på Björnö

4. Malmö

En resa ner till Malmö blev det under sommaren, den regnade i stortsätt bort. Varje gång jag varit i Malmö så har jag velat fånga Öresundsbron i en solnedgång. Men vädret har aldrig varit på min sida och det såg inte mycket bättre ut den här gången. Men en kväll efter konstant regn på dagen så öppnade molnen upp sig och det kunde inte blivit bättre förutsättningar och jag fick tillslut min bild.

Öresundsbron

5. Thailand

Året avslutades med en resa till Thailand med Ewa. Efter att inte ha lyft upp kameran på två månader så var det en befrielse att komma till solen och ett nytt land. Jag kände direkt hur kreativitet och fotoseendet kom tillbaka. Nu låg inte fokus på fotografering, men det blev ändå en hel del bra bilder som kommer att komma i ett senare inlägg.

Nang Yuan viewpoint, Koh Tao, Thailand

Vad har varit era fotograferingshöjdpunkter under året? Någon speciell bild ni är extra nöjd med, eller något nytt inköp på kamera fronten. Kanske bara att ni tog upp kameran mer detta året än året innan. Berätta gärna i kommentarerna.

36

John Suwan Rock Viewpoint

Varit två veckor i Thailand, och en dag på Koh Tao så begav jag och Ewa oss upp till en utsiktsplats, John Suwan Rock Viewpoint.

John Suwan Rock Viewpoint, Koh Tao, Thailand

Utsikten var minst sagt magnifik, med Shark bay till höger och Freedom beach till vänster.

Panorama

För att få med hela den fantastiska vyn så valde jag att fotografera hela bilden som ett panorama. Dvs man väljer att fotografera i ett vertikalt läge, och överlappar varje bild i sekvensen man tar. Detta för att kunna sätta ihop bilderna till ett panorama senare i Lightroom.

Denna bild blev jag väldigt nöjd med. Dels för att det blev ett lyckat panorama, samt att jag är väldigt nöjd med redigeringen av bilden. Trots att bilden är tagen ungefär mitt på dagen med solen högt upp på himmeln så är ljuset väldigt bra, inga överdriva skarpa kontraster. Hade kanske tur att solen hamnade bakom ett moln precis när jag tog bilden.

34

Öresundsbron

Öresundsbron

För flertalet år sedan när jag köpte min första point and shoot kamera så var jag och fotograferade Öresundsbron. Efter att jag nu har blivit lite bättre på att fotografera, sen min tid med point and shoot kameran så har jag önskat att kunna fotografera Öresundsbron igen. Men varje gång jag försökt så har vädret aldrig varit min vän, tills igår.

Ljuset

Hela dagen så regnade det, men precis när den så kallade golden hour började så sprack molnen upp. Och jag önskar jag kunde beskriva ljuset. Ibland är det bara så perfekt att inte en enda bild kan bli dålig.

Öresundsbron
Öresundsbron panorama
Öresundasbron
33

Brunnsviken

Brunnsviken är ett av mina favoritställen i Stockholm.

Brunnsviken

Tog mig ner dit i lördagskväll, då jag hade kollat upp vart solen skulle gå ner någonstans. Hade från början en tanke om att fotografera från en annan plats som ligger högre upp. Tyvärr så var inte den vyn så öppen som jag hade trott, utan det var alldeles för mycket träd i vägen.

Slumpen

Men efter att ha rört mig till lite olika platser för att hitta bästa punkten för att ta en bild, så var jag tillslut nere vid vattnet. Hittade en bra plats och började ta lite bilder, men när jag kollade på bilderna så var jag inte riktigt nöjd. Av en ren slump så tog jag några steg till vänster och vred mig själv åt höger och ut bakom trädet så dök tornet upp. Helt plötsligt blev bilden så mycket bättre.

Jag har en dum tendens att fastna på ett ställe och knappt röra mig i olika positioner och ta olika sorters bilder. Det är något jag bör bli bättre på och måste fortsätta öva på. Hade jag inte rört mig i det här fallet, så hade jag kommit hem med en bild som jag inte varit nöjd med. Gäller att fortsätta öva.