39

Thailand

I december var jag och Ewa i Thailand i två veckor. Kameran åkte med ner och även om fokus inte låg på fotografering, så blev det en hel del bilder. En bild som jag blev extra nöjd med kan ni se i inlägget John Suwan Rock Viewpoint.

Koh Samui

Vi landade i Phuket sent på natten efter en över 8h försening från start. Efter en kort sömn, satte vi oss på bussen som tog oss till Surat Thani för att sedan ta båt över till Koh Samui. Väl på Samui, begav vi oss till Chaweng beach och O.P Bungalows. Koh Samui bjöd på varma dagar och fina soluppgångar.

Koh Samui
Koh Samui solnedgång

Koh Tao

Efter tre dagar på Koh Samui, så satte vi oss på en ny båt som tog oss till Koh Tao.

Sairee beach

När vi kom till Koh Tao, så blev huvudstranden Sairee beach vår första anhalt. Första boendet blev Simple life Cliff view resort. Här fick vi åtnjuta helt fantastiska solnedgångar och den magiska walking street som gick längs med Sairee beach. Vi tog också en snorklingstur som tog oss runt hela ön som slutade i en perfekt solnedgång.

Koh Tao Sairee beach
Koh Tao båt
Koh Tao

Shark bay

Efter tre nätter på Sairee beach så tog vi oss söderut på ön och landade i bukten Shark bay och lyxresorten Haadtien.

Shark bay och Ewa
Ewa på Shark bay Viewpoint
Håkan på Shark bay Viewpoint
Shark bay

Phuket

Efter att våra planer hade ändrats på grund av dåligt väder så kom vi tillbaka till Phuket tidigare än vad vi hade tänkt. Vi valde att satsa på Kamala beach av alla stränder som finns på Phuket. Ett bra val skulle det visa sig, då det bjöds på fin strand och solnedgångar man kunde se om och om igen.

Kamala Beach
Kamala beach solnedgång
Ewa på Kamala beach
38

Fotograferingsmål inför 2018

När 2017 började så satte jag upp mål att jag ville ta bättre bilder. Jag ville lägga mer kraft bakom bilderna än att bara ta ”vanliga” bilder.

När jag kollar i min årssummering så har jag gjort ett väldigt bra försök, många bilder är jag riktigt nöjd med.
Vad vill jag då göra för att 2018 ska bli ännu bättre?

Fotograferingsmål inför 2018

1. Vill ta fler bilder än under 2017

2017 började starkt och jag tog rätt många bilder under vintern då vi hade rikligt med snö. Jag hade höga förhoppningarna att det skulle hålla i sig när värmen och sommaren kom. Men konstigt nog så tog jag inte en enda bild under sommarhalvåret. Detta året vill jag försöka ta upp kameran mer än vad jag gjorde 2017 och försöka få till mer kontinuitet i fotograferandet.

2. Före/efter bloggposter

En gång i tiden så la jag ut före och efter bilder, men blev aldrig riktigt nöjd med hur det blev. Jag skulle dock vilja ta upp detta igen, men göra på ett lite annorlunda sätt. Det skulle se ut på ungefärligt sätt:

1. Orginal bild i RAW
2. Orginal bild i RAW, med anteckningar på vad jag vill göra för ändringar
3. Lightroom/Capture One justerad RAW
4. Clean-up justerad bild i Photoshop
5. Fullt justerad bild i Photoshop

Till detta kommer mina tankar vad jag vill göra med bilden, samt hur jag tänker kring min process när jag redigerar bilderna.

3. Vässa mina redigeringskunskaper

Det finns idag mängder med olika filter och presets som gör att ens bilder blir hur bra som helst. Även jag använder dessa, men oftast bara till bilder jag lägger upp på Instagram stories.

Men när det gäller bilder som jag lagt tid på att fotografera, så vill jag även lägga ner tid på redigeringen. Och även om jag idag ofta kan nå de resultat jag vill, så har jag vissa delar som jag vill bli ännu bättre på för att skapa dom bilderna jag vill.

4. Bättre struktur på bloggen

Jag vill få bättre struktur på bloggen. Som det varit nu är att jag har laddat upp ett inlägg när jag haft något att lägga upp. Så ibland har det kunnat bli två inlägg på två dagar, för att sedan inte ladda upp något på två månader. Därför sätter jag som mål att ladda upp ett inlägg i veckan och att det ska ske varje söndag. Tror det kan vara en rimlig målsättning med tanke på att jag både arbetar fulltid, samt tränar x antal timmar i veckan.

Vad har ni för mål inför 2018 när det gäller fotograferingen? Något ni vill förbättra som ni redan kan, eller kanske rent av testa något helt nytt inom fotografins värld?

37

5 fotograferingshöjdpunkter från året 2017

Vi är nu ett antal dagar in på nya året 2018. Hur var då 2017, kanske ni undrar? När 2017 började så bestämde jag mig för att lägga mer kraft i fotograferingen. Under senaste åren har jag hittat inspiration i Chris Orwig, Elia Locardi, Chris Burkhard och Rodney Smith. Jag bestämde mig inför året att försöka kombinera det jag lärt mig från dessa och applicera det på hur jag fotograferar.

En av de största förändringarna jag gjorde var att använda hemsidan SunCalc.net för att ta reda på vart solen går upp och ner. Jag blev mer strukturerad och letade efter platser som hade potential att bli bra fotograferingsplatser, och väntade in både ”golden hour och ”blue hour” timmarna.

1. Brunnsviken

Att ha Brunnsviken nära där jag bor har många fördelar, att hitta platser att fotografera är en. Jag hittade fototillfällen både på vintern och under våren.

Solnedgång över Haga Parken
Brunnsviken

2. Stockholm stad

Den här bilden är den som varit störst utmaning under året. Jag har många gånger sprungit längs norr mälarstrand och sett den här vyn. Tillslut beslöt jag mig för att jag skulle fotografera från Stadshuset och ut mot Riddarholmen. Jag gick upp väldigt tidigt för att fånga soluppgången. Jag stod ute i en evighet och frös häcken av mig. Men reslutatet blev enligt mig den bästa bilden jag tagit under året.

Riddarholmen

Jag fortsatte att leta platser i Stockholm att fotografera och en dag gick jag från stan mot slottet när jag hamnade här. Jag kollade på SunCalc.net när solen skulle gå upp och valde en dag som passade för att bege mig ner igen. Jag minns när jag kom hem att jag blev så besviken för ingen bild blev som jag tänkt mig. När jag väl började redigera så blev resultatet ännu sämre. Men efter några veckors vila från bilden så tog jag upp den igen och helt plötsligt fanns bilden som jag hade haft i mitt huvud.

Soluppgång över Skeppsholmen

3. Björnö

Under december 2016 var jag ute på Björnö för första gången och under våren 2017 så tog jag mig ut dit igen. Att få uppleva soluppgången där ute är fantastisk, och jag fick två riktigt bra bilder.

Ensam gren på Björnö
Soluppgång ute på Björnö

4. Malmö

En resa ner till Malmö blev det under sommaren, den regnade i stortsätt bort. Varje gång jag varit i Malmö så har jag velat fånga Öresundsbron i en solnedgång. Men vädret har aldrig varit på min sida och det såg inte mycket bättre ut den här gången. Men en kväll efter konstant regn på dagen så öppnade molnen upp sig och det kunde inte blivit bättre förutsättningar och jag fick tillslut min bild.

Öresundsbron

5. Thailand

Året avslutades med en resa till Thailand med Ewa. Efter att inte ha lyft upp kameran på två månader så var det en befrielse att komma till solen och ett nytt land. Jag kände direkt hur kreativitet och fotoseendet kom tillbaka. Nu låg inte fokus på fotografering, men det blev ändå en hel del bra bilder som kommer att komma i ett senare inlägg.

Nang Yuan viewpoint, Koh Tao, Thailand

Vad har varit era fotograferingshöjdpunkter under året? Någon speciell bild ni är extra nöjd med, eller något nytt inköp på kamera fronten. Kanske bara att ni tog upp kameran mer detta året än året innan. Berätta gärna i kommentarerna.

36

John Suwan Rock Viewpoint

Varit två veckor i Thailand, och en dag på Koh Tao så begav jag och Ewa oss upp till en utsiktsplats, John Suwan Rock Viewpoint.

John Suwan Rock Viewpoint, Koh Tao, Thailand

Utsikten var minst sagt magnifik, med Shark bay till höger och Freedom beach till vänster.

Panorama

För att få med hela den fantastiska vyn så valde jag att fotografera hela bilden som ett panorama. Dvs man väljer att fotografera i ett vertikalt läge, och överlappar varje bild i sekvensen man tar. Detta för att kunna sätta ihop bilderna till ett panorama senare i Lightroom.

Denna bild blev jag väldigt nöjd med. Dels för att det blev ett lyckat panorama, samt att jag är väldigt nöjd med redigeringen av bilden. Trots att bilden är tagen ungefär mitt på dagen med solen högt upp på himmeln så är ljuset väldigt bra, inga överdriva skarpa kontraster. Hade kanske tur att solen hamnade bakom ett moln precis när jag tog bilden.