Björnö

För några veckor sedan var jag ute på Björnö, det var andra gången jag var där. Mitt första besöka på Björnö, kan ses med lite bilder här.

Första gången jag var ute på Björnö, så blev den enbart bilder. Men denna gång så filmade jag också, blev i slutändan mer filmklipp än vad det blev bilder. Mina tidigare små filmer har alla varit filmade med min GX80, men denna gång så valde jag istället min större kamera GH4.

Standard picture profile eller log profile

En annan skillnad förutom kamera byte var att jag även valde att filma i en log profil istället för den vanliga ”picture profile” som jag har. Att filma i log profil gör att högdragar och skuggor, pressas ihop till mellantoner och ger en väldigt platt bild. Detta görs för att kunna få ut så mycket information som möjligt ur de ljusa respektive mörka partierna. Jag kan helt ärligt säga att jag har haft väldigt svårt att få till det tidigare. Men denna gång så blev det rätt så bra, även om det finns brister i hur kameran hanterar visa delar av bilden.

Saknar intern bildstabilisering

En sak som min GX80 har är IBIS, dvs in body image stabilization. Det har inte min GH4, vilket syns ganska tydligt då det är rätt skakigt. Nu kunde jag gjort lite bildstabilisering i efterhand, men av någon anledning så gjorde jag aldrig det. Men dessa små filmer är till för att lära mig, så det får bli den här filmens lilla läxa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *