Ängsö naturreservat

Den första juli ska jag fotografera ett bröllop som kommer att vara i Ängsö naturreservat, närmare bestämt vid Ängsö kyrka och slott, som ligger en bit från Västerås.

Igår var jag där för att träffa brudparet och reka möjliga platser för att fotografera bilder. När jag ändå väl var där, så tänkte jag varför inte passa på och filma lite och få ihop en ny 1min film till min miniserie. Så tog med min Panasonic GX80 och gick runt efter jag hade träffat brudparet och filmade och spelade in ljud med min Zoom H5 ljudinspelare.

Ängsö naturreservat

Detta naturområde ligger söder om Västerås och Enköping och ungefär mitt emellan dessa två städer. Naturreservatet är stort och utgörs av 250 öar, holmar och skär i Mälaren. Ängsö karakteriseras av sitt småskaliga jordbrukslandskap. Många av de gamla torpen finns kvar de flesta med en ålderdomlig prägel. Ängsö har en historia med feodalt styre (”Feodala rättigheter innehades endast av vasaller och adel i det feodala samhället. Det innebär att de hade monopol på kvarn, vinpress, bakugn, jakt och fiske samt de högsta ämbetena i samhället.”) vilket förekom enbart på ett fåtal platser i Sverige. Detta har gjort att den gamla fastighetsbildningen har bestått och därför är kulturhistoriskt unik.

Ljud

För cirka en månad sedan köpte jag mig en ljudinspelare. För att höja kvalitén på sina filmer, så är ljud en högst västenlig del. Att bara ha ett ljudspår med musik skapar inte den känslan av att man är på plats där själva filmen utspelar sig. Det går visserligen att hitta de allra flesta ljud på nätet. Men det jag upplever på plats genom mina ögon och kamera, vill jag även uppleva genom mina öron och min ljudinspelare. Det ger mig en mer upplevd äkthet, än att hitta ljud på internet och lägga till.

Och att höra fåglarna kvittra och flugor som flyger förbi ger en förhöjd känsla av att vara på plats, än om det bara hade varit ett musikspår. I slutändan vill jag kunna skapa än mer komplexa ljudspår. Men som med allt, det krävs träning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *